Duizenden jaren geleden begon de domesticatie van ganzen in het oude Babylon. Al snel gingen mensen in het hele Middellandse Zeegebied dieren houden. De ganzen die voor het eerst in Hongarije gehouden werden, kwamen vooral uit Griekenland en Rome. Niemand minder dan Karel de Grote begon met het fokken van deze dieren.
Ganzen houden sinds de 11e eeuw
Er zijn bewijzen uit de 11e eeuw waarin ganzen genoemd worden als onderdeel van de kerkelijke tienden, een kerkelijke belasting uit die tijd. De kans is groot dat Hongaren ongeveer in die periode startte met het houden van ganzen. Hongaarse ganzen behoren tot de grauwe ganzen. De gekleurde gans en de Sebastopolgans werden sinds de 18e eeuw ook als inheems beschouwd.
De maisproductie in Hongarije (na de ontdekking van Amerika) droeg uiteindelijk bij aan de ontwikkeling van de ganzenhouderij. Het leidde tot de selectieve fok van het Emden-ras. Dit ganzenras werd gefokt in 4 belangrijke Hongaarse regio’s. De ganzen werden gezien als het edelste pluimvee van het land. Ze konden enorm goed tegen de kou, gemakkelijk in leven te houden en ze groeiden erg snel. Hongaarse ganzen werden dan ook vooral gefokt vanwege hun lever, vlees en veren. Dankzij het Hongaarse klimaat kregen ze een dik verenpak dat ze goed beschermde tegen de kou.
Ganzen als statussymbool
In de 15e eeuw waren ganzenveren en ganzendons een teken van hoge sociale status. Het materiaal werd gebruikt als decoratie in schone kamers, bij trouwcadeaus en om dekbedden en kussens mee te vullen. Nog steeds zijn producten van Hongaars ganzendons het meest gewild als beddengoed. Zo gebruiken onder andere hotels vaak producten gevuld met ganzendons voor een premium slaapervaring.
De hoogste kwaliteit Hongaars ganzendons
Dankzij de deskundigheid en toewijding van Hongaarse landbouwers behoren Hongaarse ganzenveren en ganzendons nu tot de beste ter wereld. Ter illustratie: alleen China overtreft Hongarije als we het hebben over de hoeveelheid export. Driekwart van het Hongaarse ganzendons wordt geëxporteerd naar andere landen.
Inmiddels zijn de regels voor het fokken en houden van de dieren een stuk strenger geworden. Ganzen worden op een ethisch verantwoorde manier gehouden. Het is verboden om ze onder dwang te voeren of levend hun veren en dons te plukken
Ganzendons als duurzaam materiaal
Ganzendons is enorm populair omdat het een duurzaam materiaal is met veel positieve effecten. In tegenstelling tot synthetische kussens en dekbedden voelt ganzendons natuurlijk aan en gaat het tientallen jaren mee. Na gebruik kan de inhoud van een kussen of dekbed zelfs opnieuw gebruikt worden.
Ervaar ook FLEIR’S ganzendons
We zijn er trots op het beste kwaliteit ganzendons met je te mogen delen. FLEIR’S producten zijn van de allerhoogste kwaliteit en voldoen aan de strengste Europese normen. Een heerlijk materiaal om onder te slapen voor baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen. Ervaar de luxe en comfort van Hongaarse ganzendonsproducten en voel het verschil!